ژله رویال منبع غنی ویتامینB5
ویتامین B5، اسید پانتوتنیک هم نامیده می شود. این ویتامین یکی از 8 ویتامین خانوادهی B است. تمام ویتامینهای B به بدن کمک میکنند مواد غذایی (کربوهیدرات ها) را به سوخت (گلوکز) تبدیل کند. بدن برای تولید انرژی به سوخت نیاز دارد. به خانودهی ویتامینهای B معمولا B-complex میگویند. ویتامینهای B برای پوست، مو، چشم ها و کبد موردنیاز است. آنها همچنین به بهبود عملکرد سیستم عصبی کمک میکنند. ویتامینهای B محلول در آب هستند، به این معنی که بدن آنها را ذخیره نمیکند. ویتامین B5 برای تولید گلبولهای قرمز، ترشح هورمونهای جنسی و کاهش استرس تولید شده در غدد فوق کلیوی مفید است. ویتامین B5 در حفظ سلامت دستگاه گوارش نیز اهمیت دارد. گاهی اوقات ویتامین B5 «ویتامین ضد استرس» نامیده میشود، اما هنوز هیچ شاهد مشخصی دال بر تاثیرات این ویتامین در کاهش استرس مشاهده نشده است. فقر ویتامین B5 به ندرت مشاهده میشود. اما علائم کاهش این ویتامین میتواند به صورت خستگی، بیخوابی، تحریکپذیری عصبی، استفراغ، درد معده و عقونتهای تنفسی ظاهر شود. کلسترول بالا / تری گلیسیرید بالا چند مطالعهی مستقل نشان دادهاند که ویتامین B5 میتواند منجر به کاهش تری گلیسیرید یا چربی خود در افرادی مبتلا به کلسترول بالا شود. برخی از این مطالعات نشان میدهد که پانتیتین باعث کاهش LDL (بد) کلسترول و بالا بردن HDL (خوب) کلسترول می شود. در برخی مطالعات دیگر پانتنین توانست سطح کلسترول و تری گلیسیرید را در افراد مبتلا به دیابت هم پایین آورد. اما همچنان مطالعات وسیعتری مورد نیاز است. مراقبت از پوست و زخم تحقیقات نشان میدهد که ویتامین B5 دارای اثرات مرطوبکنندگی پوست است، اما هنوز برای محققان روشن نیست چطور اینکار را میکند. مطالعات دیگری، که بیشتر در آزمایشگاه و روی حیوانات انجام گرفته شده، نشان داد که ویتامین B5 اگر همراه با ویتامین C مصرف شود میتواند به بهبود زخم، بخصوص بعد از عمل جراحی کمک کند. آرتریت روماتوئید شواهد نشان میدهد اسید پانتوتنیک ممکن است علائم آرتریت روماتوئید (RA) را بهبود بخشد اما همچنان نیار به انجام پژوهشهای بیشتری احساس میشود. در یک مطالعه نشان داده شد که افراد مبتلا به RA ممکن است، در مقایسه با فراد سالم، میزان B5 کمتری در خون خود داشته باشند. مطالعات دیگری نشان داد که پانوتنات کلسیم علائم RA را کاهش دهد، از جمله علائمی مانند سفتی صبحگاهی و درد مفاصل. اما برای تایید این یافتهها، مطالعات بیشتری لازم است. موادغذایی حاوی ویتامین B5 اسید پانتوتنیک نام خود را از پاتوئوس میگیرد. این یک کلمه یونانی به معنی «همه جا» است. این نام به جهت آن است که این ویتامین در مواد غذایی مختلف یافت میشود. اما توجه شود بیشترین مقدار این ویتامین در موادغذایی تاز وجود دارد. به معنای دیگر، تصفیه کردن، کنسروکردن، منجمدکردن و پاستوریزهکردن مواد غذایی مقدار ویتامین B5 آنها را به شدت کاهش میدهد. بیشترین درصد ویتامینB5 در ذرت، گلکلم، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، آووکادو، حبوبات، زرده تخم مرغ، گوشت گاو، گوشت بوقلمون، گوشت اردک، گوشت مرغ، شیر، نخودفرنگی، بادام زمینی ، سویا، دانه های آفتابگردان، نان و غلات کامل، گندم و ماهی آزاد وجود دارد. چطوری؟ کارشناسان توصیه می کنند مصرف روزانه ویتامین B5 در رژیم غذایی: اطفال نوزادان 6 ماه: 1.7 میلی گرم نوزادان 7 ماه – 1 سال: 1،8 میلی گرم کودکان 1 تا 3 سال: 2 میلی گرم کودکان 4 تا 8 سال: 3 میلیگرم کودکان 9 تا 13 سال: 4 میلیگرم نوجوانان 14 تا 18 سال: 5 میلی گرم بزرگسالان 19 سال و بالاتر: 5 میلی گرم زنان باردار: 6 میلی گرم زنان شیرده: 7 میلی گرم دوزهای بالاتر ممکن است برای موارد و درمانهای خاص توصیه شود. احتیاط با توجه به عوارض جانبی و تداخل با داروها، باید تنها مکملهای غذایی را تحت نظارت پزشک مصرف کنید. ژله رویال برطبق گفتهی مرکز مطالعات کشاورزی ایالات متحدهی آمریکا یک گرم ژله رویال حاوی 65 تا 200 میکروگرم ویتامین B5 است. میزان ویتامین B5 در ژله رویال در مقایسه با سایر ویتامینهای خانوادهی B به طرز چشمگیری بالا است. به همین دلیل، ژله رویال را منبع غنی ویتامین B5 میدانند. با توجه به این نکته و تاثیرات ویتامین B5 بر بدن، واضح است که مصرف مداوم ژله رویال برای بیماران مبتلا به کلسترول بالا، دیابت، بیماران مبتلا به روماتوئید، برای بهبود پوست و مو، درمان و بهبود زخمها و افراد سالم بسیار مفید است. مصرف ژله افراد را از مصرف ویتامینهای مکمل و مولتیویتامینها بینیاز میکند.